Onderstaande jaarkalender geeft je als imker een idee wanneer je wat moet doen. Het is helaas een feit dat ons klimaat aan het veranderen is en er daarom per jaar verschillen kunnen zijn. Het is daarom goed om deze kalander als richtlijn te gebruiken en vooral op je eigen situatie aan te passen. Het ene volk ontwikkelt zich ook gewoon anders als het andere volk.
Januari
Denk aan de registratie van je bijenvolken (peildatum 1 februari).
Er is nu niet zoveel te doen aan de volken zelf. Je kan de tijd gebruiken om je materiaal op orde te maken voor het komende bijen seizoen: raampjes / kunstraat maken, materiaalonderhoud en plannen maken voor komend jaar.
Februari
In de bijvolken is in deze periode vaak al weer her eerste broed aanwezig (vaak eerste eitjes al rond 15 januari). In deze periode kan je de bodem van de kasten reinigen / uitwisselen. Als je je volk nog op 2 broedbakken hebt staan, kun je als er geen tot weinig bijen zitten, de onderste bak wegnemen. Indien er nog teveel bijen aanwezig zijn in de onderste broedbak, zul je dit op een ander moment in het seizoen de oude zwarte ramen moeten vervangen als onderdeel van de raatvernieuwing.
Hou de voedselvoorraden in gaten, zo langzamerhand zullen de bijen meer voedsel gaan verbruiken. Indien er voedsel te kort is, kun je een raam met voer direct naast het volk hangen of suikerdeeg bovenop de raampjes leggen direct boven de tros (denk eraan bij het open van de kast dat een volk veel warmte verliest en dat je snel en efficiënt werkt -> afdekken met doeken en alleen in noodsituaties).
Maart
Zo halverwege maart zal het volk zich beginnen te ontwikkelen en zal het zo halverwege maart tijd zijn voor de eerste voorjaarscontrole. De belangrijkste punten hiervan zijn:
- Controleren volksgrootte ->eventueel uitbreiden broedruimte of verenigen
- Controleren of volk moergoed is
- Controleren voedselvoorraden / vervangen ramen
- Bouwraam inhangen (varroa bestrijding als onderdeel van 3-gangen menu)
- Als het weer het toelaat kun je je koningin merken / knippen als dit nog niet is gedaan ( koningin is in kleiner volk makkelijker te vinden)
April
In april groeit het volk heel snel en is het voor de imker van belang dat hij een aantal zaken goed in de gaten houdt:
- Ruimte geven: Plaats zo nodig een 2de broedkamer en of honingkamer zodat het volk ruimte heeft om te groeien
- Controle bouwramen en bij voldoende gesloten darrenbroed wegsnijden. Als je nog geen bouwraam in je volk hebt hangen kun je dat nu alsnog doen.
- Heb je zwakke volken verenig ze dan zodat het volk alsnog snel kan uit groeien tot productievolk.
- Merken / knippen van koningin, als dit nog niet is gedaan ( koningin is in kleiner volk makkelijker te vinden)
Zo ongeveer halverwege april kan het volk de eerste zwermplannen gaan ontwikkelen. Het is dus van belang om de volken goed in de gaten te houden.
Mei
Dit is echt de zwermmaand van de bijen, het is dan ook van belang om je volken goed in de gaten te houden en regelmatig je volken te controleren. De belangrijkste werkzaamheden in deze maand:
- Controleer je bijenvolken regelmatig op zwermtekenen
- Kunstzwermen maken om zwermen te voorkomen
- Varroabestrijding: Indien je broedloze volken hebt (kunstzwerm) is dit een ideaal moment voor varroa bestrijding
- Honingkamer in de gaten houden: als honingkamer / ramen vol zijn dan afnemen en nieuwe geven zodat bijen voldoende ruimte hebben. Je kan prima 2 of zelfs 3 honingkamers plaatsen.
- Honing slingeren
Juni
Het volk is nu op zijn grootst en zal vanaf nu niet meer echt hard groeien. Je zult nog steeds in de gaten moeten houden dat volk geen zwermplannen krijgt, maar de kans erop zal zeker gaan afnemen.
- Controleren volken op zwermplannen
- Ruimte: Zorg ervoor dat het volk wel genoeg ruimte heeft want zeker als er geen dracht is of bij slecht weer zullen veel bijen in de kast zitten
- Afnemen / vervangen honingkamer of ramen / honing slingeren
Juli
Het bijenzeizoen is aan het aflopen. Zo ongeveer halverwege julli kun je starten met het afnemen van de honingkamers en kun je de varroabehandeling starten.
- Afnemen honingkamers
- Start varroa behandeling (nazomer behandeling van 3-gangen menu)
Als de dracht niet goed is geweest / de bijen niet veel voer hebben, is het handig om eerst te starten met het voeren van de bijen zodat ze voldoende voer hebben en zo beter de varroa behandeling kunnen doorstaan.
Augustus
Als je niet met de bijen naar de heide of springbalsemien gaat, zit het bijenseizoen er wel op. Het is tijd voor de varroa behandeling en daarna te starten met het inwinteren van je volken. Ook hierbij is het verstandig om te controleren of je volken genoeg voedsel hebben voordat je start met de varroa behandeling. Mochten ze niet genoeg voedsel hebben, is het verstandig om eerst wat te voeren en dan de varroa behandeling te starten zodat ze deze beter zullen doorstaan.
September
In september moet je de intwintering afronden zodat je klaar bent met het voeren voor start oktober. Anders loop je de kans dat de bijen het voer niet meer goed kunnen verwerken en opslaan in de raten.
Oktober
Er is nu niet zoveel te doen aan de volken zelf. Je kan de tijd gebruiken om je materiaal op orde te maken voor het komende bijen seizoen: raampjes / kunstraat maken, materiaalonderhoud en plannen maken voor komend jaar.
November
Er is nu niet zoveel te doen aan de volken zelf. Je kan de tijd gebruiken om je materiaal op orde te maken voor het komende bijen seizoen: raampjes / kunstraat maken, materiaalonderhoud en plannen maken voor komend jaar.
December
In deze periode zal de koningin stoppen met het leggen van eitjes als gevolg van de lage temperaturen. Dat betekent tijd voor gang 3 van het 3-gangen menu: het nagerecht. Dus als imker betekent dat het oxaalzuur druppelen of sublimeren.